|

Tallitarinoita

Varsauutisia

N yt se syntyi! Keskiviikkona 19.4. putkahti maailmaan uusi, pieni hevosenalku Jalotarun varsoessa esikoisensa.

Jo varsomista edeltävänä iltana ilmestyneet vahatipat ennakoivat lähellä olevaa synnytystä nostaen näin vallalla olleen varsanodotuksen huippuunsa. Jalotaru itse ei ihmisten innokkaasta odotuksesta isommin perustanut, vaan jäi illalla tyytyväisenä mutustelemaan pahnapetiään. Yöllä tammaa hipsuteltiin talliin katsomaan säännöllisesti parin tunnin välein, mihin rouva vastasi korkeintaan mulkaisemalla äkäisesti karsinastaan.

Aamuun mennessä minkäänlaisia uusia varsomisen merkkejä ei ollut havaittavissa, joten tamma tarhattiinkin normaaliin tapaan. Liisa kertoi myöhemmin käyneensä aamulla puoli kahdeksan tienoilla viimeisen kerran ennen töihin lähtöään vilkaisemassa aamuheiniään mutustelevaa rouvaa, joka yhä vaikutti vahatippoja lukuun ottamatta olevan täysin normaalilukemissa. Auton perävalojen vilahtaessa pihasta lieneekin Jalotaru tuhahtanut jääneensä vihdoin omaan rauhaansa - puolen tunnin kuluttua nimittäin sai Liisa kotipihasta riemastuneen viestin: kaksi on!

Tammahan tuo on, ja melkoisen mukava sellainen vieläpä. Molempien vanhempiensa tapaan pikkuneiti on osoittautunut äärimmäisen rauhalliseksi ja fiksuluonteiseksi pirpanaksi, joka onkin jo ensimmäisten elinviikkojensa aikana ehtinyt hurmata yhden jos toisenkin tallilla liikkuneen. Tummat nappisilmät ja pieni nöpöturpa, terhakka ryhti ja vekkuli ilme – siinä on syy jos toinenkin unohtua aidan viereen ihailemaan. Nimen varsa on ehtinyt jo saamaan: pikkuneiti ristittiin Tarun Saaniksi.

Taru itse on osoittautunut hyväksi äidiksi. Se on alusta asti ottanut lapsensa siipiensä suojaan ja vahtinut tarkkaan sen jokaista askelta. Taru hoitaa ja hellii varsaansa kuten mamman kuuluukin, ja seisoo hievahtamatta vahdissa varsan käpertyessä pahnoihin nukkumaan. Ulkona ollessaan se seuraa tarkkaan varsan loikkimista ja on tarvittaessa koska vain valmis tulemaan lähemmäs tarkkailemaan, mikäli pirpana eksyy kuljeskellessaan turhan läe aidan toisella puolella olevia hevosia.

Heini Koskinen