|

Tallitarinoita


Valon Veikka - Kyvyt Esiin 2009

 

Ratsujalostusliitto järjesti tänä vuonna 8.4. ja 14.4. myös Porissa, Kiahan tallilla karsintatilaisuuden 2-3-vuotiaille puoli- ja täysiverisille ratsuhevosille. Meidän onneksemme tilaisuuteen oli niin vähän tulijoita että tilaisuus melkein peruttiin osanottajien puutteessa.  Tästä syystä osanottajia kyseltiin sitten suomenhevostenkin parista ja tottahan toki lähdimme vinkin kuultuamme mukaan! Vaikka ”vääränrotuisia” olimmekin oli tilaisuus erinomainen harjoitus tuleviin suomenhevosten laatuarvostelun karsintoihin.  

Oli mukavaa osallistua tapahtumaan jossa oli miellyttävä ja rento tunnelma. Onko se sitten niin että kun tapahtumat tuodaan riittävän lähelle jää ylimääräinen jännityskin pois?  Koin että kaikki tehtiin hevosen ehdoilla jotta lopputulos olisi paras mahdollinen. Ensimmäisellä kerralla hieman tarkkaillen hevosen kykyä ja toisella kertaa jo kapasiteettiakin mitaten. Tuomarit olivat hyvin kannustavia vaikka oripoika keväthuumassa keskittyi välillä hyviin hajuihin enemmän kuin askellajien esittämiseen. Itse hypyt sujuivat loistavasti. Este nostettiin luvallamme 110cm asti.

Nyt kun olen saanut olla mukana molemmissa tapahtumissa KE ja sh-laatuarv olen sitä mieltä että suokkipuolella olisi tilaisuuksissa vielä kehittämisen varaa koskien 3 ja 4 vuotiaiden karsintoja. Karsinnat enemmän harjoituspohjalta ja finaali sitten vasta juhlavammin ”kilpailuna”. Positiivisia huomioita Kyvyt Esiin karsinnoista; Tapahtuma tuotiin lähelle, lyhyt kuljetusmatka ei verottanut vielä nuoren hevosen energiaa. Kun karsintapaikkakuntia on useampi myös osallistujamäärät jäänee inhimillisemmiksi (vrt. isoksi paisunut sh-laatuarv. karsinta Ypäjä). Tuomarin työ ei ole kohtuuton ja tapahtuma pystytään viemään  arki-iltanakin läpi. Tapahtuma oli kaksipäiväinen. Viikon välein  katsottiin hypyt,  HYVÄ! Erittäin hevosystävällisesti ajateltu. Meillä ainakin hypyt paranivat toisella kertaa. Toki kujakin oli rakennettu silloin ”kotiin päin”. Arvostelusta vielä;  Hypyt arvosteltiin monipuolisemmin, tekniikka ja kyky yksityiskohtaisemmin eriteltynä. Sitten se monelle niin tärkeäkin seikka, hinta. Valitettavasti tässäkin asiassa rjl.n tapahtuma veti ”kotiin päin”. Ei jäseneltä 50€ kaksipäiväisestä tapahtumasta ei ollut paljon. Jäseneltä 40€.. ja me maksamme omasta sh-laatuarvostelun karsinnastamme 35€ jonka järjestää hevosalan oppilaitos.

Liisa
20.4.2009 

Valon Veikka - Kyvyt Esiin tulokset :

Hypyt  tuomarina Kati Hurme-Leikkonen

Tekniikka ja Kyky:
Rytmi ja tasapaino Erinomainen 9
Ej tekniikka Hyvä 8 (Parani joka hypyllä)
Tj Tekniikka Erinomainen 9
Selän toiminta Hyvä 8,5 (Parani loppua kohden)
Reaktiokyky Erinomainen 9
Ponnistus Hyvä 7,5 (Vielä hitusen ponneton)

Luonne ja yhteistyökyky:
Halukkuus ja eteenpäinpyrkimys Erinomainen 10-
Varovaisuus Hyvä 8,5 (Terveellä tavalla varovainen)
Kapasiteetti 3-vuotiailta Hyvä 8,5

Huomioita: Sporttinen, erittäin hyvä itsetunto, tulinen mutta keskittyi erittäin hyvin hyppäämiseen, rohkea, varovainen ja rento

Ja sitten niihin askellajeihin joita pikku orhimme ei ehtinyt esittää...

Askellajit Tuomarina Annaleena Laakso


Mekaniikka ja kyky kantaa itsensä ka 7,7
Käynti aktiivista mutta lyhyttä, saisi käyttää koko kroppaansa, rentoutua (Esitti joitain rennompia askelia) Ravi Tahdikasta, irtonaista, energistä, hätäistä voisi olla joustavampi ja jäntevämpi. Laukka Energistä, irtonaista, tasapainoista (hieman "maahakuista" tänään) vaivaton takaosan työskentely

Luonne ja eteenpäinpyrkimys ka 7,5
Halukkuus ja eteenpäinpyrkimys hätäinen ja energinen
Tarkkaavaisuus Tänään vähän "muut mielessä" hypyissä tarkkaavainen