|

Tallitarinoita

Uusia asukkaita

KaveruksetTaas on tapahtunut vaikka mitä edellisen kirjoituskerran jälkeen! Ensin taatusti yksi tärkeimmistä, ellei sitten jopa tärkein: tallin niin kutsuttu uusi puoli on valmistunut. Viime kesästä asti työmaana ollut lisäsiipi sai viimeiset vasaraniskunsa muutamia viikkoja sitten, ja nyt lopputarkastuksenkin tultua suoritetuksi voidaan tallin sanoa olevan ihan oikeasti valmis. Ja on se hieno! Uusi puoli on saanut kiitosta sekä asukkailta että paikan päällä käväisseiltä vierailijoilta, ja erityisesti uuteen puoleen kuuluva loimienkuivatushuone on käytännössä osoittautunut loistavaksi ratkaisuksi.

Hädin tuskin ehdimme siivoamaan uuden siiven rakennusjämien alta ennen yhden uuden asukkaan astelua talliin. Lisävahvistusta joukkoomme saimme aiemmin Raumalla vaikuttaneesta suomenpienhevosruuna Vilkasterista sekä ruunan uunituoreesta omistajasta Riasta. Ensimmäisten ratsutilalla vietettyjen viikkojen ajalta emme vielä ole valituksen sanaa kuulleet, joten voinenkin uskaltautua väittämään parivaljakon viihtyneen keskuudessamme.

Maaliskuun viimeisenä päivänä keskuuteemme muutti toinenkin uusi hevonen: suomenhevostamma
R.R. Viputar omistajansa Karoliinan kanssa saapuivat iloksemme vahvistamaan joukkojamme.

Jesse–poni löysi helmi-maaliskuun vaihteen tienoilla itselleen vuokraajan – vai pitäisikö sanoa vuokraajan löytäneen Jessen. Talliin puolivahingossa eksyneestä nuoresta eurajokelaisnaisesta löytyi se kaivattu sisupussi ponin kanssa urheilemaan, ja näin yllätyksenä tallin väellekin voitiin pian vetää ilmoitus vuokraajaa vailla olevasta ponista takaisin. Hyvin onkin Laura Jessensä kanssa pärjännyt, ja pulskistumiseen taipuvainen poni kaventunut jo ensimmäisen pariviikkoisen jälkeen taatusti puolella. Vielä kerran suuri tervetulotoivotus sekä Lauralle, Rialle, Unskille, Karoliinalle että Vipulle!

Tapahtuma–rintamalla on kaksi hieman arjen hyörinöistä poikkeavaa tapahtumaa nyt jo takanapäin: laskiaisrieha sekä tallikirppis. Laskiaistiistaina järjestimme lähiseudun asukkaille oman, pienimuotoisen laskiaistapahtuman, jonka tarkoituksena oli paitsi tuoda naapuruston asukkaita viettämään iltaa saman katon alle myös tarjota asukkaille mahdollisuuden tutustua talliin sekä sen asukkaisiin. Illan ajaksi olimme järjestäneet mm. tallin kentälle talutusratsastusta sekä kunnon kahvi- ja pullatarjoilun ynnä muuta mukavaa. Tapahtuma keräsi mukavasti asiasta innostunutta väkeä viettämään iltaa kanssamme. Myös tallin omalta porukalta vaikutti ilta sujuvan letkeästi hevosia ja tallia esitellessä sekä ylipäänsä vieraiden kanssa seurustellessa. Väittäisin tämän laskiaispullantuoksuisen illan sujuneen aika lailla onnistuneesti.

Toinen tapaus oli ehdottomasti tallikirppiksen järjestäminen. Idea nousi melkoisen spontaanisti tallin väen alkaessa manailla ylimääräisiä tallikamojaan .. ja kuinka ollakaan, hyvin pian istuimme jo ringissä suunnittelemassa kirpputorijärjestelyjä! Kirppispäiväksi sovimme lauantain 18.3. tihrustaen kalenterista mahdollisimman kisavapaita päiviä.

Kaikkien etukäteen tehtyjen järjestelyjen jälkeen aamun valjetessa huhtikuun 18. päivänä alkoi tallilla viimehetken hyörinä ja pyörinä. Täytimme omia pöytiämme ja varmistelimme hevosten sekä tallin ympäristöineen olevan takuuvarmasti edustuskunnossa.. ja pian ensimmäiset myyjät tulivat laittamaan pöytiään valmiiksi. Myyjien tai myytävien suhteen emme lopultakaan joutuneet puutostiloja kokemaan, vaan pöydät todellakin notkuivat tavaraa lastenvaatteista erilaisiin hevostarvikkeisiin. Noormarkusta saimme iloksemme vierailevana starana poikkeamaan ihan ehdan hevostarvikemyyjän, mikä osaltaan laajensi valikoimaa mukavasti.

Myyjiä ja myytäviä iloksemme saimme, mutta ostovoimaa saapui paikalle valitettavan vaisusti. Loppukaneettina voitaneen kuitenkin vain todeta, että vaikka yleisöryntäystä ei tällä kertaa syntynyt, koemme hoitaneet hommamme omalta osaltamme hyvin. Toivon (ja uskon voivani liittää toivomukseeni mukaan myös muun tallin väen) kirppiksellä ja sitä kautta ratsutilalla käväisseiden viihtyneen – ja tuskinpa kovasti olen väärässä voidessani todeta kävijöiden olevan tervetulleita poikkeamaan toistekin.

Kisakausi on nyt meidänkin toimestamme avattu, ei suinkaan järjestämisen vaan osallistumisen muodossa. Jaatyttö starttasi ensimmäiset viralliset kisansa maaliskuun lopussa Rauman ratsastuskoululla järjestetyissä kisoissa. Kisapäivä sujui hienosti hevosen toimiessa loistavasti – pokkasipa jopa ruusukkeen Marita Tevalin ratsastamana K.N. Specialista! Kahden hienosti sujuneen luokan jälkeen matkasimme yhtä kokemusta rikkaampina hyvillä mielin takaisin kotia kohti. Päivän tulokset olivat lopulta seuraavanlaiset: Liisa – Jaatyttö HeC 58,5% sekä Marita – Jaatyttö K.N.Special 59,3%.

Tamma- ja varsa –rintamalta mainittakoon Jalotarun lasketun ajan lähestyvän. Huhtikuun 15. päivä on koittava Tarun laskettu aika. Kovasti pyöristynyt mamma on miltei päivittäin saanut karsinaansa uteliaita tunnustelijoita; kädet tamman kyljellä olemme odottaneet ja seurailleet varsan potkuja. Sieltä se syntyy, ja kuten juuri yhtenä iltana totesimme, taas saamme tallille pikkuvarsan. Ihanaa!

Heini Koskinen