|

Tallitarinoita

Syyskuulumisia

Ilo-VekkuKesän lähetessä jälleen uhkaavasti loppuaan on taas otollinen hetki kerrata kuulumisia. Laidunkauden aikana sekä hevosten että ihmisten lukumäärä on riemukkaasti kasvanut. Tilalle hankittiin heinäkuussa Vesan omistukseen suomenhevosorivarsa Ilo-Vekku. Kesän mittaan tilalla on lisäksi asunut liuta vierailevia tähtiä, ja parhaimmillaan hevosten pääluku on ollut alun kolmattakymmentä. Syksyn tullessa ja kesävieraiden pikkuhiljaa hajaantuessa on pysyvien asukkaiden määrä laskujeni mukaan 19 kpl.

Hevosten nauttiessa laidunkaudesta on tallin puolella ollut taas hyvää aikaa nikkaroida. Liisa tarttui alkukesästä perinteiseen tapaan siihen kuuluisaan painepesuriin ja pestä suhautteli tallin puolen lattiasta kattoon. Pesun jälkeen kaltereiden musta maalipinta uusittiin jälleen. Myös tarhojen puolella on kesän aikana tapahtunut. Tarhoihin on rivakalla aikataululla kohonnut katoksia, joihin on talvikautta vasten tarkoitus saada erilliset ruokintapöydät. Kelpaa sitä taas alkaa syyssäitä odottelemaan!

Kesän tärppi oli jälleen 2 uuden kasvatin syntyminen. Venla ja Velmu ovat kesän aikana kasvaneet täysin yhteen. Paha pari velmuilee keskenään emien kustannuksella ja välillä käpertyy vatsat vastakkain pienelle kippuralle päivätorkuille. Ihmisten käsittelyssä on okei olla nätisti, mutta vapauden koittaessa varsat ovat jo kaukana. Molemmat vintiöt on myyty suoraan emiensä alta, ja niiden on tarkoitus jäädä tulevana talvena tapahtuvan vieroituksen jälkeenkin tilalle asumaan.

Työn alla ovat olleen tämänvuotisten varsojen ohella myös tulevan kauden 2008 kasvatit. Tammoja on vuorotellen ajeluteltu aina Ylivieskan ja Sotkamon suunnalle astutettaviksi. Lopputulokseksi saatiinkin 5 onnellisesti kantavaksi todettua tammaa, eli siis kaikkien yritettyjen kohdalla tärppäsi. Ainoa tyhjäksi jätetty tamma on kolmena peräkkäisenä vuotena varsonut Terika, joka saa nyt viettää ansaitsemansa välivuoden ja palata sapattivuotensa jälkeen takaisin varsallisten riveihin. Ensi keväälle, kesälle odotetuista yhdistelmistä on lista täällä.

Tallilla järjestetyt valmennukset ovat pyörineet säännöllisesti läpi kesän. Istunta- ja lihashuoltotunneilta tutuksi tullut Hanna-Leena Tammelin on keväästä alkaen käynyt tilalla säännöllisin väliajoin, ja viimeistään kesällisen Velmu Välähdyksen siirryttyä Hanna-Leenan nimiin häntä tullaan toivottavasti jatkossa näkemään tilalla vähintään yhtä tiuhaan. Opetuspuoleen on elokuun alusta alkaen osallistunut jälleen myös Susanna Hämäläinen, jonka on näillä näkymin tarkoitus poiketa pelipaikalle kerta viikkoon meitä ohjaamaan.

Heinäkuussa teimme uuden aluevalloituksen osallistumalla Raumalla järjestettyyn suomenhevoskulkueeseen. Matkaan pakattiin hevosista mukaan Jaatyttö sekä Jaan Jenny, jotka pääsivät edustamaan satavuotiasta kansallisrotuamme keskelle kaupunkia sijoittuvaan paraatiin. Harvoin sitä tulee hevosen kanssa vilkkaasti liikennöityä kaupunkia lopulta mittailtua, mutta hauskaa kieltämättä oli! Asfalttiviidakosta selviydyttyämme osallistuimme hevosinemme päivinemme samassa yhteydessä järjestettyyn Suomenhevonen 100vuotta –juhlaan, jossa myös Jaatyttö sekä Jaan Jenny esiteltiin yleisölle.

Syksyn startin tulevaan näyttelykauteen olemme niin ikään jo ottaneet Eurajoella elokuussa järjestetyn match shown merkeissä. Oli näyttely kuinka leikkimielinen tahansa, niin menestys ei ollut lainkaan huonompaa. Valon Veikka palkittiin tilaisuuden parhaaksi varsaksi ja toiseksi parhaaksi suomenhevoseksi, minkä lisäksi varsa pokkasi myös BIS4 –tittelin. Mukana niin ikään ollut Jaan Jenny sai puolestaan 3.parhaan suomenhevosen plakaatin. Esittäjänä tuttuun tapaan häärinyt Vesa palkittiin vielä hännän huippuna parhaana senior handlerina – jo kolmannessa peräkkäisessä näyttelyssään!

Kesälaitumilta pikkuhiljaa palailtaessa on taas aika suunnitella syksyn menoja muiltakin osin. Jaan Jenny lunasti jo keväisissä karsinnoissa itselleen laatuarvostelupaikan komeilla pisteillä. Itse finaali käytiinkin lopulta Ypäjällä 7.9., ja päivä sujui Jennyn osalta loistavissa merkeissä. Myös Valon Veikan näyttelykalenteria on suunniteltu, ja näyttää siltä että näyttelytantereella jatkamme myös alkavan syksyn ajan. Mikäpä siinä, mukavassa seurassa ja fiksu varsa mukana on aina hyvä matkata.

Aurinkoisia syyspäiviä odotellen,

Heini Koskinen