|

Tallitarinoita

Paloharjoitus

PaloharjoituksetJärjestimme kesäkuun loppupuolella yhteystyössä Eurajoen vpk:n kanssa paloharjoituksen. Tallien määrä on näillä kulmilla lisääntynyt pienen ajan sisään paljon, ja näin myös tallipalojen sekä muiden hevosia sivuavien onnettomuuksien mahdollisuus on kasvussa. Paloharjoituksen myötä halusimme paitsi luoda katsauksen ratsutilan paloturvallisuuteen myös antaa paikalliselle pelastushenkilökunnalle mahdollisuuden tulla harjoittamaan hevosmiestaitojaan.

Näissä merkeissä kokoonnuimme maanantaina 26.6. koko tallin väen, kolmenkymmenen palomiehen ja usean paloauton voimin tallipihaan. Pihassa palomiesjoukko sai sanallisen esittelyn tallista sekä sen toiminnasta, minkä jälkeen heille esiteltiin talliympäristöä pihattoineen kaikkineen kierroksen muodossa.

Paloharjoitukset Varsinaisen harjoituksen merkeissä olimme ennalta noutaneet sisälle tallin neljä hevosta, joiden tehtävänä oli toimia koe-eläiminä palomiesten suorittaessa sukelluksen hevosenkäsittelyn saloihin. Oppimestareina näimme Kelmun, Mirkun, Pentin sekä astetta suurempia kavioeläimiä edustamaan valitun Körtsän. Hevosmieskokelaiden tehtävänä oli pyydystää karsinoistaan heille määrätyt hevoset, pukea näille riimut naruineen ja taluttaa tämän jälkeen kyseinen hevonen kentälle, jossa oli määrä suorittaa vielä muutamia talutusharjoituksia. Kentällä näimme yllättäen Körtsän heittävän rauhallisen imagonsa nurkkaan: kesken talutustuokion se kiepsautti itsensä selälleen maahan aloittaen riemukkaan piehtaroinnin. Ylös päästyään se jatkoi talutettuna kulkemista kuin ei olisi muuta tehnytkään. Voi veikkosta.

PaloharjoituksetTalutus –operaation jälkeen vuorossa oli pullakahvien nauttiminen. Kaffekupit kädessä alkoi puheensorina. Pihatossa rapsutettavaksi lähes syliin tulleet hevoset, talutuskokemus ja tietysti Körtsän tempaus olivat pääpuheenaineena. Toisaalla taas rupateltiin tallin turvallisuussuunnitelmista ja pelastusjärjestyksestä.

Eurajoen vpk:n poistuessa illan lopulla takavasemmalle tunnelma oli hyvä ja yleinen arvio harjoituksesta ehdottomasti positiivinen. Toivottavasti hyvin alkanut yhteystyö palokuntalaisten kanssa poikii myös tulevaisuudessa lisää yhteistä toimintaa, vaikkapa sen puheissa olleen suuremman harjoituksen.