|

Hinnasto:

Varsat 0,5-1v. 280€ / kk

Pihattopaikka 1-3v. 300€ / kk

Ajo-opetus 600€ / kk

Näyttelyissä esitys 20€ + matkat

Irtohypytys 15€

Juoksutus 15€

Ratsuvarsasta aikuisuuteen

Mattilan ratsutilalla pääsuuntaus on kasvatustoiminnalla. Kasvattamamme suomenhevoset saavat nimelleen alkuliitteen Lavilan. Toimitilat olemme suunnitelleet toimiviksi ja turvallisiksi varsojen ja nuorten hevosten tasapainoista kasvua ja koulutusvaiheita ajatellen. 

Pihattoja on kaksi. Ykköspihatto on 1-2 vuotiaille orivarsoille jonka makuuhallista on suora yhteys talliin. Kakkospihatto on siitostammoille varsoineen vierotukseen asti sekä 1-3 vuotiaille tammavarsoille. 0,5-1 vuotiaat varsat asustavat tallin puolella. Näin toimimme lähes poikkeuksetta kaikkien vieroitettujen varsojen kanssa jotta voimme taata riittävän ravinnon saannin, levon sekä käsittelyn (talutukset tarhaan jne..) elämän ensimmäisen, melkeimpä tärkeimmän ikävuoden aikana. Kaviot vuolemme säännöllisesti, madotukset hoidamme uusimpien suositusten sekä lantanäytteiden tulosten mukaan. 

Ulkotarhoissa on isot ruokintakatokset joissa on tarjolla vapaasti omalla tilalla kasvatettua säilöheinää. Väkirehut syötämme kytkettynä. Ruokintasuunnitelmat pohjautuvat analyyseihin sekä käytännön kokemukseen. Ulkoalueet ovat pohjiltaan vaihtelevat kunnolla perustetusta hiekkapohjasta täysin luonnonmuovaamaan suojaisaan metsäalueeseen sekä peltolaitumeen päättyen. Keväällä tarhasta aukeavat tammapihaton portit isoille laidunlohkoille jotka ovat käytössä mahdollisimman pitkälle syksyyn pakkasten tuloon asti. Orivarsat laiduntavat metsälaitumella vähintään kesä-elokuun. 

Kaikki ratsuvarsamme ovat myös ajolle opetettu. 1-v talvella varsa tutustutetaan suitsiin, kuolaimiin ja ajovarusteisiin. Keväällä opettellemme ohjasajon alkeet turvallisesti kentällä sekä omalla metsätiellämme. Yleensä luottavaisen varsan kanssa yksi avustaja riittää joka hiljalleen jää taustalle. Periaatteena on tehdä vähän ja usein. Heti kun varsa on asian oppinut voi homman "jättää hautumaan" ja päästää varsa kesälaitumelle. 1-v syksyllä ohjasajo kerrataan ja perään laitetaan kärryt. Ensimmäiset pari-kolme viikkoa tehdään lyhytaikaisia toistoja matkaa hieman pidentäen tavoitteena toimiva varsa joka innokkaana lähtee tutulle metsätielle pikku kävelylenkilleen. Avustajia käytetään varsan edistymisen mukaaan. Alkuopetusjakson jälkeen (1-2kk) varsa on valmis yksin kevyille kävelylenkeille jota jatkamme läpi tulevan talven n. 1x/vko. Ikäluokan mukaan jatkamme 2v: 2x/vko jne hiljalleen vauhtia nostaen. Suomen keliolosuhteet huomioon ottaen varsa saa aina sopivasti pidemmän loman myös talvikaudella. Kaikessa järjestelmällisyydessäänkin elämme aina kunkin yksilön kasvun ja tarpeen mukaan.

Ratsuvarsoille opetetaan 1-v keväällä myös näyttelyn perusteet. Tähän kuuluu seisominen näyttelyasennossa sekä liikkeiden esittäminen käynnissä ja ravissa. Muutaman kerran käväistään myös kuljetuskopissa. Kun varsat ovat valmiita, myös karvanlähdön osalta, viemme oppilaat ensimmäisiin harjoitusnäyttelyihin. Ensimmäisiin virallisiin Hippoksen näyttelyihin osallistumme vasta syyskuussa (alueemme paras ajankohta) jolloin varsat ovat sen ikäluokan kasvun osalta yleensä parhaimmillaan. Alla olevassa Heini  Koskisen ottamassa kuvassa poseeravat silloin 3v. Lavilan Jenny sekä samana vuonna kolmannen kerran näyttelyn parhaan esittäjän tittelin itselleen voittanut Vesa Mattila.

Ratsuvarsojen oppikouluun lisäämme myös irtohypytyksen viimeistään 2v syksyllä. Toki ensimmäiset iloiset tutustumiset puomeihin on tehty jo mamman perässä kujassa kirmaten. Aina vanhemman ikäluokan valmistautuessa Suomenhevosratsujen laatuarvostelun karsintoihin ovat nuoremmat etuoikeutettuja myös tutustumaan touhuun saman kentän ja pihaton yhdistävän aidan takana tiiviinä uteliaiden rivinä. Varsat opetetaan kujaan ja kiinnioton rutiiniin alusta alkaen, hiljalleen korkeutta nostaen kohti ikäluokkien vaatimuksia (3v sh 95cm, 4v sh 110cm).

3-v kevät on ratsuvarsalle taas uuden oppimisen aikaa. Tähän mennessä varsalle on talven aikana opetettu jo liinatyöskentelyn perusteet (käynti, ravi, laukka ja seis). Kasvusta riippuen ensimmäiset sisäänratsastukset aloitetaan tammikuussa, viimeiset kesän korvalla. Tavoitteena on selästä käsin oppia käynti-ravi-laukka, seis ja se sama pieni metsätiepätkä kävellen jota silloin ensimmäiseksi ohjasajaenkin tallusteltiin. Tästä on hyvä jäädä vielä 3kk täysin kesälomalle ja syksyllä jatkaa oikeaan ison ratsun elämään. Mukaan tulevat lyhyet maastolenkit kaikissa askellajeissa, lyhyet valmennustuokiot sekä talven tultua myös vierailut lähimaneesilla. Varsinaisia kuntolenkkejä voidaan edelleen tehdä ajaen.