|

Tallitarinoita


Kevät 2008

 

Kevätauringon lämmössä on taas hyvä tilaisuus kerrata ratsutilan kuulumisia.

Kuningas saapui taloon, kun saimme kevättalvella tilalle uuden asukkaan: ori Pellervo muutti hetkeksi keväänviettoon tänne Eurajoelle. Karismaattinen ”Poke” edustaa kiistatta suomenhevosten aatelia sekä suoritustensa että lahjakkaiden jälkeläistensä kautta, ja näin ollen se olikin hieno lisä ratsutilan vahvuuksiin. Alun toista kuukautta kestänyt vierailu tilalla sujui rauhallisissa merkeissä, ja sen kautta olikin haikeaa taas ajallaan luopua tästä arvovieraasta. Olen iloinen Mattiloiden saamasta tilaisuudesta tutustua lähemmin ihailemaansa hevoseen. 

Pellervo oli vierailevana tähtenä kiinnostava hevonen moneltakin osin, onhan se vaikuttanut tallin elämään varsin paljon jo etätyönä kotoaan Ahlaisista käsin. Tilalle on syntynyt useita kasvatteja Pokesta, minkä lisäksi myös tilan oma nuori ori Valon Veikka on toisen polven pellervolainen. Tämän lisäksi ratsutilalle tänä vuonna odotettavista neljästä varsasta kolme on jollain tavalla Pellervoon kytköksissä; ori on kahdelle varsalle isänä ja yhdelle jo emänisänä.

Hieno uutinen meille Pokeen mieltyneille kantautui Mattilaan muutamia viikkoja sen kotiinpaluun jälkeen: Pellervo palkittiin huhtikuussa 2008 jälkeläistensä perusteella palkinnolla L3 II. Onnea vielä tätäkin kautta!

Kamu ja VekkuMuilta osin kevät on sujunut rauhallisissa merkeissä.
Valon Veikka ja Ilo-Vekku käytettiin helmi-maaliskuun
vaihteessa Teivon klinikalla. Valon Veikan kaveriksi viime kesänä hankittu Vekku päätyi tällä reissulla ruunauspöydälle. Samaan aikaan kun painikaveria kynittiin viereisessä huoneessa, kuvautettiin Valon Veikan jalat läpi. Saimme näin varmuuden vuoksi haluamamme tuloksen: Valon Veikan eli Kamun alakerta on nyt virallisesti todettu täysin terveeksi. Orilla ei ole irtopaloja, luutumia tai vastaavia periytyviä yllätyksiä tulevien vuosien varalle. Lisää kokoa Kamulle sen sijaan on avonaisten kasvurajojen perusteella vielä odotettavissa.

Aikuisista hevosista Terika on jatkanut Liisan ratsuna toimimista. Tamma on pienen ajan sisään käynyt kotikulmiensa ohella myös Ypäjällä, jossa se on Liisan luotsaamana tutustunut kotitallinsa elämää hektisempään menoon. Kävelykoneet ym. eivät ole hetkauttaneet Tertun maailmankuvaa, vaan takaisin kotiin olemme saaneet aina lähijakson loppuessa sen saman ruokaa ja Ruuttu-kaveria rakastavan rouvashevosen.

Myös me ihmiset olemme hakeneet lisäoppia, Ypäjältä sattumalta mekin. Poikkesimme pienellä porukalla 29.3 Hevosopistolla järjestettyä ohjasajoluentoa kuuntelemaan. Puhujana oli Håkan Wahlman ja luennon virallisena nimenä Ratsuhevosen koulutus maastakäsin. Lisätietoa ja –virikettä saimme roppakaupalla niin tallin varsojen, aikuisten kuin nestorienkin harjoituttamiseen. Luento taisi tehdä tehtävänsä, ja kotimatkalla autossa jo suunniteltiinkin oppien hyödyntämistä heti kotikentällä.

Tulevan kevään ja kesän ohjelmistoa on jälleen hahmoteltu näyttelyreissujen osalta. Näyttelypäiviä on kaavailtu sekä Valon Veikalle että viimekesäisille varsoille. Näyttelyiden ohella vipinää pitää taatusti yllä myös tänä vuonna syntyvä varsalauma. Ensimmäinen veijari tälle vuodelle syntyikin jo 19.4. Jaatytölle - mistäs muusta orista kuin Pellervosta.

 Aurinkoisia kevätpäiviä odotellen, 

Heini Koskinen