|

Tallitarinoita

Kesäkuulumisia

Taas alkaa yksi aurinkoinen kesä olla hyvässä vaiheessa. Olemme jälleen haalineet joukkoomme muutaman uuden kasvon. Loppukeväästä talliin muutti aiemmin Porissa asunut tanskalaistamma Allicat uunituoreen omistajansa Elinan kanssa. Alman ohella myös toinen kouluhevonen, saksalaista syntyperää edustava Alice on tullut kotiutuneeksi tilalle. Alicen myötä paikalla tallustelee nyt luonnollisesti myös tämän omistaja, jo ennestään tilalla tutuksi tullut Marita eli Masku.

Puoliveritammoja on tällä hetkellä tallilla kolme – elokuun ensimmäisenä päivänä talliin asteli nimittäin kolmaskin moinen. Taivassalosta tänne Eurajoelle muutti pieni, musta Dignitas –tamma (i. Fair Play). Doriksen tämänhetkisenä missiona on soluttautua tallin varsojen ja siitostammojen joukkoon ja sitä kautta siirtyä myöhemmin laidunkauden päättyessä lauman mukana pihattoon. Jenni on jo ottanut uuden varsan suojelukseensa, lieneekö sitten tuuminut mustien lapsien olevan syytä pitää yhtä.

LaitumellaHuhtikuussa syntynyt Saani –varsa on kasvanut laidunkauden aikana hurjasti. Emän maito ja vihreä ruoho ovat selvästi tehneet tehtävänsä! Alkukesästä Saani sai laitumelle kaverin: Noormarkusta saapui kesäksi kylään päivälleen saman ikäinen orivarsa Hurmos (i. Karl-Hemming) keinoemonsa Veklitan kanssa. Saanille on uusi pomppukaveri näyttänyt olevan mieleinen, ja kaveruksista onkin kehkeytynyt melkoinen pari.

Heinäkuussa tallilla vieraili jokusen viikon ajan eräänlainen toinenkin kesävieras. Espoosta saapui nimittäin tänne länsirannikolle kesänviettoon suomenhevostamma Pilinä omistajiensa kanssa. Kahden viikon lomailuaika otettiin tehokkaasti käyttöön, ja tuona aikana ehdimme muutaman ratsukon voimin mm. vierailla Irjanteen hiekkakuopilla maastoja näyttämässä.

Talliympäristö on kokenut kesän aikana muutoksia. Kesä alkoi reippaassa hengessä Liisan toimittamalla painepesuri –attentaatilla, jonka aikana tallissa saivat edeltäneen talven pölyt huutia ja lujaa. Pesun jälkeen tallin puolelle siirryttiinkin mustien maalipurkkien kera, ja niinpä on nyt koko tallin kalterit maalattu.. Maalipuuhissa on nähty huhkittavan kesän mittaan myös pihamaalla: pihaton ja kentän aidat ovat saaneet osakseen siivon valkoisen maalipinnan. Tarhaprojekti on myös aloitettu kesällä pohjien osittaisella uusimisella (tarhojen etuosat saivat hiekkapohjan) sekä uusien aitojen pystyttämisellä sekä maalaamisella.

HarjauspuomiYksittäisenä uutena juttuna mainittakoon vielä pihalle kohonnut harjauspuomi, joka mahdollistaa entistäkin paremmin ulkona hoitelemisen. Mukava juttu erityisesti karvanlähtöaikoina, jolloin reilu puolisko tallin hevosista vaihtaa palttootaan samanaikaisesti.

Tamma- ja varsa –rintamalla on muutamia uusia asioita tapahtunut kesän mittaan. Kelmiia käväisi toukokuussa pohjanmaalla heilastelemassa pienhevosori Ellun Voita. Ori on hienoilla pisteillä ja II+ palkinnolla kantakirjattu herrasmies, joka hurmaa paitsi komealla ulkonäöllään myös hyvällä luonteellaan. Muutamia viikkoja kestänyt astutusreissu sujui hyvin, ja pian Kelmu todettiinkin tiineeksi. Jospa ensi kesänä syntyisi ehta pienhevosvarsa...

Wimla varsoi 2.8. odotetun varsansa juoksijaherra Totemi Rokista. Varsa on kaunis rautias pikkuneiti, joka on ensimmäisten elinpäiviensä aikana jo ehtinyt hurmaamaan jokaisen tapaamansa. Varsasta lisää toisaalla.

Heini Koskinen